De liefde achterna
Is niet alles rozengeur en maneschijn? De liefde is er wel, maar krijgt niet altijd de aandacht die ze verdient in het dagelijkse leven.
Is niet alles rozengeur en maneschijn? De liefde is er wel, maar krijgt niet altijd de aandacht die ze verdient in het dagelijkse leven.
MS heeft in tal van opzichten een impact op je liefdesleven. Toch blijft er ruimte voor intimiteit. Verlangen en lust komen en gaan - dat is perfect normaal. Je kan liefde en seks anders gaan benaderen, ongeacht jouw situatie. Hoe meer inzicht je krijgt, hoe gemakkelijker je een gezond liefdesleven in stand houdt.
Een aandoening hoeft intimiteit niet in de weg te staan. Stel jezelf de vraag wat jij met seks wil ervaren. Het kan een goed vertrekpunt zijn. Wat prikkelde voorheen je verlangen? Wees nieuwsgierig. Volg je intuïtie. Durf na te denken en te praten over wat jij wil. Er is geen 'juist' of 'fout'. Alleen wat jij en je partner willen, telt.
Ben je op zoek naar de ware en ga je geregeld op date? Dan vraag jij je misschien af wanneer je het over je MS moet hebben en of dat een invloed zal hebben op het verdere verloop van je date. Wil jouw date dat aspect van je wel zien?
Wat je ook doet, voel je nooit verplicht om het iemand te vertellen. Wil je op je eerste date al over MS praten? Dat is prima! Als het voor jou goed aanvoelt, dan is dat het goede moment. Er zijn duizend-en-één goede redenen om vlinders in de buik te krijgen. Je zorgen maken om hoe je anders bekeken kan worden omwille van MS is dat niet.
Hij zei: Ik heb geen idee wat MS is, maar ik ben dan ook helemaal niet op date met MS. Ik ben op date met jou.
Vrouw, MS-diagnose gesteld in 2003.
De diagnose van MS kan hard aankomen. Plots lijd je aan een ziekte die je voor de rest van je leven zal meedragen. Heel wat MS-patiënten ervaren verdriet, omdat ze op slag iemand anders zijn. Doorgaans gaat de diagnose gepaard met een schuldgevoel, schaamte of het gevoel de persoon te zijn die alles verpest. Niets is minder waar. Je mag jezelf nooit de schuld geven van je MS, of je ervoor schamen. Dat heeft helemaal geen zin. Jij bent niet de oorzaak van je ziekte. Probeer je diagnose, je lichaam en je situatie te aanvaarden. Blijf nieuwsgierig naar het leven.
Ik geef mijn MS nergens de schuld van. Als ik iets nodig heb, dan is dat omdat ik mezelf ben.
Vrouw, MS-diagnose gesteld in 2003.
In een relatie, terwijl je leeft met MS? Dan heb je waarschijnlijk wel een verandering gemerkt. Misschien is je relatie sterker en inniger geworden sinds de diagnose. Samen doorwaden jullie woelige wateren en vinden jullie steun bij elkaar op zoek naar een nieuwe koers. Misschien gaat jullie relatie nog gebukt onder de uitdagingen die de nieuwe situatie met zich meebrengt. Zitten jullie nog met prangende vragen over de toekomst en het leven na de diagnose?
Dan doen jullie er goed aan om hulp en steun te zoeken, met het oog op een sterkere relatie. Buig je samen met je partner over vragen als: "Hoe kan de diagnose van MS veranderen wie je bent?", "Hoe kan je leren leven met je lichaam in de nieuwe situatie?" of "Hoe kan je iemand tonen dat je hem of haar graag ziet?" Inzicht verwerven in die drie verschillende aspecten kan een goede, solide basis vormen voor een duurzame relatie.
4 op de 10 personen kampen met sexuele problemen en 14% van de patiënten zouden er graag meer informatie over ontvangen.
Bron: Enquête GFK, 12 juli 2017
Heb je behoefte aan een gesprek over je relaties en liefdesleven? Neem dan contact op met een relatietherapeut.