Samen tijd doorbrengen

Op vakantie? Met je moeder?!? Waarom niet? Het lukt je wel om met anderen op vakantie te gaan. Zolang je maar zelf kan beslissen hoe. Een ziekte hoeft een gezonde relatie immers niet in de weg te staan.

Zal ik wel nog tijd hebben voor mezelf?

 Studies, werk, het gezin ... Vrienden, broers en zussen, ouders ... er is zo veel waar je tijd voor wil maken. Misschien wil je nog heel wat beleven of verwachten anderen nog heel wat van jou. Dat is heel gewoon. We willen allemaal volop van het leven genieten en tijd maken voor wie echt belangrijk is. MS-patiënten moeten echter met veel meer dan een drukke agenda rekening houden. Soms raakt de energie gewoon op. Uit sommige tijdsbestedingen put je veel energie. Andere zaken kunnen daarentegen erg veel energie van je vragen. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te kunnen stellen.

image-1

Ontdek meer

Samen tijd doorbrengen
Groeien op het werk
Ik wil een gezin stichten
Groeien op het werk
Samen tijd doorbrengen
De liefde achterna
Fitspiratie
Groeien op het werk
De liefde achterna
Fitspiratie

Hé, mag ik nu naar huis?

Soms is het niet eenvoudig om zaken tegen elkaar af te wegen en de beste keuze te maken. Misschien wil je zelf wel ergens naartoe of ergens aan deelnemen, maar soms wil je dat vooral voor anderen. Neem nu een feestje, bijvoorbeeld. Je zou dolgraag willen gaan, ook al heb je er de energie niet voor. Je zou je vrienden en familieleden willen zien, of je wil gewoon niet de persoon zijn die niet komt opdagen. Het hoeft heus niet altijd 'ja' óf 'nee' te zijn. Je kunt ook gewoon naar het feestje gaan, maar slechts zo lang blijven als jij je goed voelt.

Ook als je maar even op een feestje kan zijn, schenkt het je misschien de positieve energie die je nodig hebt. Een kort bezoekje is beter dan helemaal geen bezoekje.

Is het de vermoeidheid waard?

Zo weeg ik de dingen af.

 

- Vrouw, MS-diagnose gesteld in 2015.

Mag ik kiezen met wie ik omga?

Vriendschappen kunnen soms delicaat zijn. Wie al voor moeilijke momenten in het leven stond - een MS-diagnose, echtscheiding of sterfgeval - weet maar al te best hoe vrienden soms gewoon in rook kunnen opgaan. Gelukkig kunnen andere vrienden ook plots je leven binnenkomen, de leemtes opvullen en er voor je zijn als je hen nodig hebt.

Als kind leren we hoe we een goede vriend en een betrouwbaar maatje kunnen zijn. Voor volwassenen gaan de meeste relatietips echter over de liefde of seks. Een goede maatstaf voor volwassen vriendschappen is er gewoon niet. Houd in het achterhoofd dat een duurzame vriendschap beide partijen iets oplevert: je bent er voor mekaar, op gelijke voet.

Vrienden voor het leven?

Vriendschappen zijn complexe relaties, net als liefdesrelaties. Dezelfde vragen gaan op: wat kan ik verwachten? Hoe stel ik grenzen? Hoeveel vrijheid heb ik? Moet ik een pauze inlassen? Hoe beëindig ik de vriendschap? Durf deze vragen te stellen. Ze leggen de basis voor een gezonde relatie. Werk aan je vriendschappen, precies zoals je aan een liefdesrelatie zou werken.

Enkele heel goede vrienden kunnen een groot verschil maken voor je gezondheid.

 

- William J. Chopik, professor Psychologie

Ontdek meer

Samen tijd doorbrengen
Groeien op het werk
Ik wil een gezin stichten
Groeien op het werk
Samen tijd doorbrengen
De liefde achterna
Fitspiratie
Groeien op het werk
De liefde achterna
Fitspiratie

Op date met mezelf?

 'Me-time', het is een van die recente modewoordjes. Raak je snel vermoeid? Ben je futloos of heb je meer tijd nodig om op krachten te komen en te rusten? Dan kun je dat moeilijk 'me-time' noemen. Het zijn niet meer dan de gevolgen van je MS-diagnose. 'Me-time' kies je zelf, voor jezelf, zoals jij het wilt. Het is belangrijk om tijd te maken voor jezelf: uit eten gaan, vrienden bezoeken of een luilekkerdag inlassen.

Uit recent onderzoek blijkt dat de relatie van bijna één op de drie getrouwde of samenwonende koppels onder druk komt te staan als ze geen tijd maken voor zichzelf. Met andere woorden: koppels voelen zich beter als ze elk hun eigen 'me-time' hebben.

Meer dan 1 patiënt op 2 (52%) is voornamelijk op zoek naar meer vrijheid en probeert de ziekte te vergeten.

Bron: Enquête GFK, 12 juli 2017

Behoefte aan een gesprek over relaties? Dan kan een psycholoog je een klare kijk bieden op de dingen die je van de wijs brengen.

Kevon1_1_800x800-400x450