Groeien op het werk

Mag ik mijn baas een kusjes-emoji sturen? Voor MS-patiënten kunnen vragen rond werk, carrière en de toekomst best lastig zijn.

De volgende stap, ook al lukt het niet?

 Het kantoor. Een plaats waar heel wat mensen het grootste deel van hun dag doorbrengen. Het is dan ook geen wonder dat we er vaak aan denken, hoewel dat tijd en energie vergt. MS-patiënten kunnen ongetwijfeld beamen dat zorgen rond werk een reëel probleem kunnen zijn. Kan ik mijn job wel behouden? Moet ik alles herzien? Zullen mijn collega's en managers me de steun bieden die ik nodig heb?

Het professionele leven gaat vaak gepaard met uiteenlopende verwezenlijkingen en doelstellingen. Sommige daarvan stippel je voor jezelf uit, andere leg je vast met je manager. Welke ambities je ook koestert of welke doelstellingen je ook vooropstelt, je hoeft die heus niet aan de kant te schuiven als je de diagnose van MS krijgt.

Wat het leven op de werkvloer wel gemakkelijker kan maken, is om niet langer na te denken over de grote carrièredoelstellingen in een verre toekomst. Richt je aandacht veeleer op wat je vandaag motiveert en stem je koers af op wie je wil zijn op het werk. Dat heb je veel meer in de hand, aangezien het over het hier en nu gaat. Daar voelen de meeste mensen zich beter bij.

We peilden bij coach Pernilla Aspe naar haar bedenkingen bij die vragen. Dit is wat zij ons wist te vertellen.

1. Neem je tijd om je MS-diagnose te aanvaarden.

De diagnose heeft een impact op je leven. Dat moet je eerst aanvaarden vóór je overhaaste beslissingen neemt. Verdruk je gevoelens niet, ook niet als die negatief zijn. Woede, verdriet, frustratie, ... Alleen zo zal je ontdekken hoe je de dingen in je professionele leven anders moet aanpakken.

2. Leg jezelf geen carrièredoelstellingen op.

Streef geen specifieke ambities of prestaties na. Stippel veeleer een algemene professionele koers uit. Probeer te achterhalen wie jij wil zijn op het werk. Stel jezelf ook de vraag wat je in het dagelijkse leven kunt doen om de persoon te zijn die je wil zijn.

3. Durf eisen te stellen.

Moet je minder uren werken of halftijds aan de slag omwille van je MS? Durf dan te zeggen wat jouw behoeften zijn om de vereiste prestaties neer te zetten op het werk. Als je minder op het werk bent, heb je misschien meer nood aan extra informatie of begeleiding dan je collega's

Ontdek meer

Samen tijd doorbrengen
Groeien op het werk
Ik wil een gezin stichten
Groeien op het werk
Samen tijd doorbrengen
De liefde achterna
Fitspiratie
Groeien op het werk
De liefde achterna
Fitspiratie
image-1

Ben ik wel evenwaardig als ik minder werk?

 Als je niet altijd de nodige energie vindt, kan minder werken een alternatief bieden. Het is een uitstekende manier om de impact van MS op je werk te beheersen. Het is echter niet altijd eenvoudig om gewoon 'minder uren te werken'. Afhankelijk van de tijd die je op het werk spendeert, kan je je wat buitengesloten voelen als je niet aan alles op de werkvloer kan bijdragen of deelnemen. Daarom is het belangrijk om over dezelfde informatie te beschikken als je collega's, ook als je niet altijd op het werk bent.

Als je vraagt om minder uren te presteren, is niet het aantal uren van tel, wel wat je bereikt in de tijd die je werkt. Je kunt nog altijd een toegewijde collega zijn, ongeacht hoe vaak of weinig je op het werk bent.

Ik koos ervoor zelfstandig te worden. Zo kan ik zelf beslissen hoeveel ik werk.

 

Vrouw, MS-diagnose gesteld in 2003

Nood aan een gesprek over je professionele leven? Dan kan je terecht bij een coach die gespecialiseerd is in jobs en carrières.

Kevon1_1_800x800-400x450